Také pořád mlsáte čokoládu nebo bonbóny, kvůli kterým se vám ne a nedaří zhubnout? Jak je možné, že ta příšerná chuť na sladké vás ovládne každý den, a nepřestane do té doby, než sáhnete do šuplíku pro čokoládu nebo alespoň jinou sladkost? Pak asi nevíte, že tyto prudké chutě naznačují, že není něco s vaším tělem v pořádku.
· S jídlem roste chuť
V obvyklé denní stravě je velké množství jednoduchých cukrů, které vám možná na chvilku dodají energii, ale zároveň vás nutí jíst cukry další. Stačí třeba kostka cukru ve vaší oblíbené kávě, která ale prudce zvýší hladinu cukru v krvi. Slinivka pak musí vyloučit velké množství inzulinu, aby cukry z krve odstranila. Jakmile hladina cukru zase klesne, organismus dostane signál, a vy začnete opět po sladkém toužit.
· Příčiny chutě na sladké
Pokud máte malý přísun bílkovin, tělo si říká o cukry, aby mělo energii. Je to vlastně taková náhražka bílkovin a zdravých tuků.
Jestliže jíte denně jen dvakrát nebo třikrát, možná máte pocit, že rychleji zhubnete, ale vašemu tělu to rozhodně neprospívá a tak si říká o cukry. Proto raději do svého jídelníčku zařaďte alespoň jednu svačinku mezi hlavními jídly.
Sladkostmi můžete také odbourávat své psychologické problémy. Čokoláda vás sice zbaví napětí, ale další den ji vaše tělo bude vyžadovat opět.
Únava, stres a nedostatek spánku zatěžují váš organismus, který si na oplátku žádá sladké.
· Jak se zbavit chuti na sladké
Je vědecky dokázáno, že pokud seberete všechnu sílu a dva až tři dny se sladkého ani nedotknete, nutkavá touha vymizí. Čím méně cukrů budete jíst, tím menší chuť na ně budete mít.
Pořádně se vyspěte, protože nedostatek spánku zvyšuje produkci hormonu hladu, který způsobuje chutě na sladké.
Do stravy přidejte bílkoviny, což vám výrazně sníží chutě na sladké. Jezte proto maso, luštěniny, vejce, ryby a mléčné výrobky, které nejsou slazené.
Zkuste vypít sklenici vody a počkejte čtvrt hodiny. Uvidíte, že chuť na sladké vymizela. Pokud ne, prostě si něco dobrého dejte.
Pokud si sami sebe začnete více vážit, budete si také více cenit vašeho zdraví a tím pádem snadněji odmítat nezdravé potraviny.